2010. január 27., szerda

Ron Howard: Selyemgubó (1985)



A minap néztük meg ezt a filmet Ron Howard rendezőtől, akinek nevéhez még olyan alkotások köthetők, mint például: Lánglovagok (1991), Túl az Óperencián (1992), Egy csodálatos elme(2001), A Da Vinci-kód (2006) és még sorolhatnám.

A történet egy idős-otthonban játszódik. A nyugdíjasok tengetik mindennapi életüket, sétálgatnak, beszélgetnek és mellesleg " 3 bátor férfi" a szomszéd telken lévő medencébe jár stikában úszni. Mígnem egy nap ismeretlenek kibérlik a szomszéd házat, de ez sem rendíti meg hőseinket, ők ugyanúgy átjárnak. Közben kiderül, hogy a bérlők földönkívüliek és a barátaikért jöttek, akik 10000 éve a tenger fenéken gubókban várják hogy eljöjjenek értük és hazatérhessenek. Kiemelik őket onnan és a medence vízébe teszik az indulásig. Közben a bácsikák rendületlenül járnak úszni és még a gubók sem tartják vissza őket a lubickolástól, sőt.... Csodák történnek, meggyógyulnak, megfiatalodnak, új erőre kapnak, egyszóval kapnak még egy kis időt az égiektől és mindezt a földönkívülieknek köszönhetik. De egyszer minden jónak vége, lebuknak. Ám az idegenek megengedik, hogy újra használják a medencét, de csak akkor, ha nem verik nagy dobra. Jellemző ránk, vagyis rám hogy azt vártam, mikor történik valami rossz, pl: elrabolják az öregeket vagy bántják őket, de nem így történt. Nagyon kedvesek velük, együtt játszanak, fürdenek.
Ahogy telik-múlik az idő és egyre jobban érzik magukat, kitudódik, hogy ez a kis csapat hova jár, mit csinál és az egész "nyugdíjas sereg" megrohamozza a medencét. Nem látnak, hallanak csak szaladnak a fiatalság forrásához. Kicsit rémisztő volt, de ilyen az emberi faj.
Hát ez is egy olyan kép ami jellemző kicsit az idősebbekre, nem akarom őket megbántani, de az jutott eszembe, amikor a közlekedési eszközökön a bottal járó néni, bácsi fellök és rohan az üres ülőhelyhez.
(SPOILER!)Mindenki a medencében, barátaink pedig nem tudják őket kikönyörögni onnan.
Ennek eredményeként, az összes életerőt kiszívják a gubókból és már nem tudják hazavinni. Megtapasztalják az idegenek a halál közelségét, amit eddig nem volt módjukban. A film végére a két csapat közel kerül egymáshoz és felajánlják az öregeknek, hogy tartsanak velük az itt maradt társaik helyett. Ám hogy ezt elfogadják-e vagy sem azt már nem írom le, maradjon valami kis titok is.....

Nekem ezért tetszenek ezek a régi filmek, mert naivak, aranyosak, kezdetlegesek (pl: lények röpködése) minden rossztól mentesek és jót tesz ( legalábbis az én lelkemnek jólesett), hogy nem valami vérfürdőbe torkollott a sztori, mint a mai filmekben általában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése